Każdy z nas zna powiedzenie: „jesteś tym, co jesz”. Jest w nim sporo prawdy – nie od dziś wiadomo, że właściwie zbilansowana dieta stanowi podstawę doskonałego stanu zdrowia, świetnego samopoczucia i nienagannego wyglądu.
Kiedyś żywiliśmy się intuicyjnie – nie potrzebowaliśmy indywidualnie skomponowanych diet, zaleceń dotyczących zdrowej diety w ciąży. Dziś natomiast kwestia zdrowej diety wysuwa się na pierwszy plan. Dlaczego? Co się zmieniło w tej kwestii na przestrzeni ostatnich lat?
Zdrowa dieta kiedyś i dziś
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie znaliśmy pojęcia chorób cywilizacyjnych. Powód jest bardzo prosty – choroby serca, nowotwory, schorzenia autoimmunologiczne czy otyłość nie występowały wtedy tak powszechnie, jak ma to miejsce dzisiaj. A kluczowe znaczenie miał styl życia – dawniej ludzie byli bardziej aktywni fizycznie, nie doświadczali stałego narażenia na stres czy zanieczyszczenia środowiska, a dieta była znacznie bardziej wartościowa. Na stołach lądowały naturalne, nieprzetworzone produkty, które dostarczały mnóstwa wartości odżywczych. A dziś?
Współczesna dieta jest zubożona w witaminy, minerały, antyoksydanty, co wynika z powszechnej dostępności przetworzonych produktów spożywczych, zamiłowania do słodyczy i fast foodów, spożywania napojów słodzonych. Dieta jest zatem uboga w składniki odżywcze, za to obfituje w nadmiar kalorii. Ponadto dziś spożywamy zdecydowanie za dużo węglowodanów, rezygnując na ich rzecz z białka, a szczególnie z tłuszczów. Prowadzi to do złożonych zaburzeń metaboliczno – hormonalnych oraz nasilenia stanów zapalnych w organizmie, co ostatecznie prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych. A jeśli dołożymy do tego stres, używki, siedzący tryb życia i nadużywanie leków – na pewno nabawimy się chorób serca, schorzeń neurodegeneracyjnych, osłabienia kości i stawów, cukrzycy czy depresji.
Dietetyk – najlepszy sprzymierzeniec Twojego zdrowia
Kwestia diety to dziś nie tylko redukcja masy ciała, to także chęć zachowania doskonałego stanu zdrowia oraz profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Niekiedy dieta stanowi kluczowy element terapii wielu schorzeń – mowa zwłaszcza o miażdżycy, nadciśnieniu, chorobie Hashimoto, cukrzycy czy insulinooporności. Poza farmakoterapią konieczna jest wtedy specjalna dieta, która redukuje objawy choroby oraz zapobiega rozwojowi poważnych powikłań.
Wiele osób nie jest w stanie poradzić sobie samodzielnie ze skomponowaniem właściwej diety. Mowa nie tylko o zdrowej diecie odchudzającej, ale także diecie dla dzieci, diecie w ciąży czy diecie w przebiegu niektórych chorób. Najgorszym rozwiązaniem jest wtedy sięgnięcie po gotowe diety dostępne w Internecie – zdrowa dieta to dieta skomponowana indywidualnie, z uwzględnieniem wieku, masy ciała, stanu zdrowia oraz celu dietetycznego. Najlepiej jest odwiedzić gabinet dietetyka – poskutkuje to kompleksową oceną naszych dotychczasowych nawyków dietetycznych i niezbędną ich modyfikacją. Tak właśnie stworzona zostanie zdrowa dieta. Jadłospis powinien bazować na nieprzetworzonych produktach spożywczych, zdrowych tłuszczach, pełnowartościowym białku oraz niewielkich ilościach węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Ważna jest optymalna podaż witamin, minerałów i antyoksydantów – niekiedy konieczne jest uzupełnienie diety suplementami. Zalecana jest zwłaszcza suplementacja witaminy D3, witaminy B complex (witamin z grupy B) czy magnezu.
Wizyta u dietetyka zajmie niewiele czasu, a stanowi doskonałą profilaktykę wielu chorób i najlepszą inwestycję w przyszłe zdrowie Twoje i całej Twojej rodziny. Raz wypracowane zdrowe nawyki żywieniowe mają szansę stać się stałym przyzwyczajeniem. Co więcej – zdobytą u dietetyka wiedzę przekazać możesz swoim dzieciom, dając im przykład, jak należy się odżywiać.
Źródło: http://grzegorzklonek.com/