Na zdrowie – o herbacie z kopru włoskiego

Herbata niejedno imię ma. Czarna, zielona, czerwona – lubią prezentować swoje egzotyczne twarze o każdej porze dnia i nocy. Znamy ich właściwości lecznicze, zalety i sposoby na prawidłowe parzenie. Czy słyszałeś jednak o herbacie z kopru włoskiego? Wiesz, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule!

Herbata z kopru włoskiego – nie tylko dla dzieci

Herbatka z kopru włoskiego to napar lubiany i polecany przez wszystkie mamy. Odpowiednio przygotowany napój bowiem skutecznie łagodzi dziecięcą kolkę oraz przynosi ulgę maluszkowi w dolegliwościach układu pokarmowego. Niemniej jednak po herbatę z kopru włoskiego coraz częściej sięgają osoby dorosłe. Dlaczego?

Fenkuł i jego długowieczna moc!

Fenkuł to roślina, która początkowo stosowana była przez starożytnych Greków i Rzymian. Ludność zamieszkująca te tereny uważała, że napar zapewnia niezwykłą moc fizyczną i długowieczność. Po pewnym czasie koper włoski chętnie odnalazł się wśród kuchennych perypetii na całym świecie. Do dań dodajemy jego bulwy, liście i nasiona. Roślina bowiem wspaniale podkreśla smak i intensywność potraw. Fenkuł jednak na tym nie poprzestał. W formie naparu wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, którym nie sposób się oprzeć.

Dlaczego warto pić herbatę z kopru włoskiego?

Po sytym posiłku czujemy się ociężali, zmęczeni i znużeni. Wtedy sięgamy po kawę, która pobudza, ale też szkodzi. Polecamy więc pić napar z kopru włoskiego i włączyć go do wiosennego zestawienia zdrowych herbat (zobacz również „Zdrowe herbaty na wiosnę„) Fenkuł pozbędzie się dokuczliwej kolki, skurczów i wzdęć żołądka. Złagodzi napięcie i bolesność mięśni. Wielu specjalistów poleca także picie herbaty z kopru włoskiego osobom, które cierpią na szybkie skoki cukru we krwi. Fenkuł bowiem obniża poziom glukozy, wykazując przy tym działanie podobne do leków przeciw cukrzycy.

To jednak nie wszystkie zalety picia naparu z kopru włoskiego. Dowiedz się więcej na herbata.info!

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *