Otóż niezwykle ważne będzie tutaj przygotowanie idealnego ciasta na pierogi i przyrządzenie pysznego mięsnego farszu. Brzmi banalnie? Jednak stworzenie doskonałego połączenia wcale nie jest zadaniem łatwym. Jeżeli marzy wam się prawdziwa uczta kulinarna, to dobrze trafiliście – jesteśmy mistrzami w swoim fachu i przygotujemy dla was najlepsze pielmieni, jakie kiedykolwiek jedliście.
Otóż niezwykle ważne będzie tutaj przygotowanie idealnego ciasta na pierogi i przyrządzenie pysznego mięsnego farszu. Brzmi banalnie? Jednak stworzenie doskonałego połączenia wcale nie jest zadaniem łatwym. Jeżeli marzy wam się prawdziwa uczta kulinarna, to dobrze trafiliście – jesteśmy mistrzami w swoim fachu i przygotujemy dla was najlepsze pielmieni, jakie kiedykolwiek jedliście.
Co to są pielmieni?
Pielmieni to po prostu rodzaj pierogów z farszem z surowego mięsa. Pochodzą one z Syberii, ale w ich popularność dotarła także do nas. Najprościej opisalibyśmy i jej jako małe pierożki nadziewane farszem przygotowanym z różnego rodzaju gatunków surowego mięsa. Podawać je można ze śmietaną, topiony masłem, pieprzem, musztardą, a nawet octem. Tak naprawdę w całym kraju, z którego pochodzą, czyli w Rosji, możemy znaleźć różnego rodzaju przepisy na przygotowanie tego dania. Warto jednak wspomnieć, że w kuchni syberyjskiej, gdzie pielmieni mają swój początek, tradycyjnie serwuje się jest solidną porcją śmietany. Istotne jest to, że dawno temu podawano je tak, gdyż ludy wędrowne, które zamieszkiwały Syberię, do mięsa wkładały także rąbany lód. Dlaczego tak postępowano?
Lód schładzał farsz i zapewniał wygodniejsze lepienie pierogów, a tym samym wtedy, kiedy lód się rozpuszczał to nawilżał mięso. Ponadto wędrowcy po rozpuszczeniu lodu otrzymywali również wodę do późniejszego ugotowania pierożków.
Warto wspomnieć także o tym, że w języku Korni, mieszkańców okolic Uralu, nazwa “pielmieni“ oznacza “chlebowe ucho”.
Wartości odżywcze pielmieni
To, jakie wartości odżywcze pielmieni posiadają w sobie, głównie zależy od rodzaju mięsa, które zostanie użyte do wykonania farszu. Najczęściej jednak pozostaje to mieszanka wołowiny i wieprzowiny, a jak wiadomo, mięsa te są źródłem białka, potasu, cynku, żelaza, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Ponadto wartość odżywcza tego dania zależna jest także od dodatków, które są podawane podczas serwowania go. mowa tutaj o pieprzu, czosnku, śmietanie, musztardzie i tak dalej. Na uwagę zasługuje również rodzaj mąki, z którego pozostaje wykonane ciasto na pierogi. Jasna mąka pszenna, z której najczęściej przygotowuje się to danie, traci swoje właściwości, dlatego dobrze jest przygotowywać pielmieni przy użyciu mąki pszennej ciemniejszej.
Pielmieni w naszym wykonaniu
Z racji tego, że w naszej kuchni pracują prawdziwi doświadczeni smakosze, którzy swoją wiedzę i doświadczenie zdobywali w różnych zakątkach świata, śmiało możemy przyznać, że pielmieni w naszym wykonaniu to prawdziwe mistrzostwo smakowe. Doskonale znamy tradycyjne receptury przygotowywania różnego rodzaju dań, ale dbamy również o to, by w pełni zadowolić podniebienia naszych nawet najbardziej wymagających klientów. Pielmieni możemy przygotować wedle życzenia klienta – z octem, śmietaną, musztardą i tak dalej. Oferujemy dania zarówno na wynos, jak i z dostawą. Proponujemy pielmieni nadziewane surowym mięsem, mięsnym farszem wieprzowo-wołowym, le również dbamy o pozytywne zaskoczenie naszych klientów, proponując farsz z wołowiny i jagnięciny, a także z łososia, bądź łososia połączonego z sandaczem.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście pielmieni, serdecznie zapraszamy do naszego lokalu. Gwarantujemy niebo w ustach.